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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  30/03/2022
Data da última atualização:  24/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MORAES, T. B.; COLNAGO, L. A.
Afiliação:  LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA.
Título:  Noninvasive analyses of food products using low field time domain NMR: A review of relaxometry methods.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Physics, v. 52, 43, 2022.
Páginas:  9 p.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s13538-022-01055-1
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In the last two decades, several noninvasive physical methods based on the interactions of electromagnetic radiation with matter have been developed to evaluate the food quality. Some of these methods uses ionizing radiation or radiation that strongly interacts with chemical compound limiting the analysis to the food surface. Nuclear magnetic resonance (NMR) is based on radiofrequency radiation, so it does not use ionizing radiation and is not strongly attenuated by food or package composition; therefore, it can be used in noninvasive analysis of intact and packaged foods. Although high-resolution NMR spectroscopy and imaging have been used in food analysis, they are usually based on expensive and bulky instruments that limit their practical application. Therefore, most noninvasive NMR-based analyses of intact food have been performed using low-cost, low-feld, time-domain NMR instruments (TD-NMR). Instrumental requirements, pulse sequences, applications and limitation of TD-NMR in noninvasive analysis of fresh and industrialized food products will be reviewed.
Palavras-Chave:  NMR spectroscopy; Nuclear magnetic resonance; Relaxometry; TD-NMR.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA17974 - 1UPCAP - DDPROCI.22/352022/37
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1.Imagem marcado/desmarcadoGRANGE, L. CHUEIRE, L. M. O.; HUNGRIA, M. Genetic diversity of indigenous common bean (Phaseolus vulgaris) rhizobia in Brazil. In: REUNIÓN LATINOAMERICANA DE RHIZOBIOLOGIA, 21.; CONGRESO NACIONAL DE LA FIJACIÓN BIOLÓGICA DE NITRÓGENO, 6., 2002. Cocoyoc. Memorias... [S.l.]: Centro de Investigación sobre Fijación de Nitrógeno; Universidade Nacional Autónoma de México, 2002. p. 87.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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2.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, M. C.; GUERRA, B.; GRANGE, L.; CHUEIRE, L. M. O.; MENDES, I. C.; HUNGRIA, M. Metodos moleculares para a avaliacao de estirpes de rhizobio em solos brasileiros. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIENCIA DO SOLO, 28., 2001, Londrina. Ciencia do solo: fator de produtividade e competitividade com sustentabilidade. Londrina: Sociedade Brasileira de Ciencia do Solo, 2001. p.79.
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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